“Groningen wacht een onstuimige nacht en ochtend, accent ligt op de nanacht”

nieuws
Foto: Murat Cokal from FreeImages

Storm Isha zal in de nacht van zondag op maandag niet over Groningen gaan trekken. Toch verwacht OOG-weerman Johan Kamphuis dat we te maken krijgen met een onstuimige nacht en ochtend.

“Het accent ligt op de nanacht en de ochtend”, vertelt Kamphuis. “De storm trekt over het noordwestelijk kustgebied. Daar zal een windkracht 9 tot 10 komen te staan. Je hebt het dan over windsnelheden tot 120 kilometer per uur. Dat is fors. De storm trekt niet over de stad, maar toch zal het niet onopgemerkt voorbij gaan. Het gaat hard waaien, met windsnelheden van 90 tot 95 kilometer per uur. Dus je kunt echt zeggen dat het zwaartepunt van de storm over de Wadden trekt, richting Denemarken, en dat we er in Groningen zeker wat van mee gaan krijgen.”

Tekst gaat verder onder de X:

Galway
Storm Isha ligt in het begin van de avond vlak voor de kust van Ierland. De Ierse weerdienst Met Éireann heeft voor de provincies Galway en Mayo een code rood afgegeven, de hoogste waarschuwing. Omroep RTÉ meldt dat in Galway ook schade is ontstaan. Zo viel op Eyre Square een deel van een klokkentoren naar beneden. Niemand raakte gewond. Het Ierse energiebedrijf ESB Networks meldt dat 170.000 huishoudens zonder stroom zitten. De komende uren trekt de storm over Schotland, waarbij windsnelheden tot 170 kilometer per uur mogelijk zijn. In ons land geldt een code oranje voor Noord-Holland en het Waddengebied. Voor Groningen geldt een code geel.

Stormschade
De Groninger brandweer laat weten voorbereid te zijn: “De verwachting is dat we in onze provincie te maken gaan krijgen met zeer zware windstoten. Als je te maken krijgt met stormschade, en er is acuut gevaar, dan kun je ons alarmnummer 112 bellen. Is er geen spoed, maar is er wel brandweer nodig, dan kun je contact opnemen met 0900 88 44”, aldus de brandweer. Op onderstaande kaart is te zien hoe je moet handelen in geval van schade.

In de ochtend neemt de wind in kracht af
Kamphuis verwacht dat het maandag in de loop van de dag rustiger wordt. “In de loop van de ochtend gaat de wind in kracht afnemen. In de ochtend zijn er nog buien mogelijk, met tijdens die buien rukwinden. In de middag verdwijnen de buien en gaat de wind helemaal aan de ketting. Het zonnetje zal zich dan ook laten zien.”