Groningen rekent hoogste rente voor ‘sociale lening’ van alle grote steden

De Groninger Kredietbank van de gemeente Groningen rekent de hoogste rentes van de tien grootste gemeentes in Nederland voor een sociale lening. Dat blijkt uit een rondgang door de NOS

Sociale leningen zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld wanneer een wasmachine stukgaat en er niet genoeg geld is voor een nieuwe. Wie dan aanklopt bij de Groningse Kredietbank  (GKB), betaalt acht procent rente over een lening. Dat betekent: leen je 300 euro, dan betaal je 324 euro terug.

Acht van de tien grootste gemeenten in Nederland verstrekken dergelijke leningen. Nijmegen is het goedkoopst, met slechts 2,4 procent rente. Alleen Eindhoven komt, met 7,2 procent aan interest, bijna aan het Groningse percentage.

De gemeente laat in een reactie aan de NOS weten dat het kiest voor het relatief hoge rentepercentage ‘omdat er een zekere mate van kostendekkendheid in moet zitten’. Dat betekent dat de Groningse Kredietbank bij dit soort leningen haar broek dus deels zelf moet ophouden.

Bij het hoge rentepercentage moet wel een kanttekening worden gemaakt: de gemeente heeft verschillende vormen van bijzondere bijstand. Ook voor bijvoorbeeld kapotte apparaten zijn dit soort eenmalige vergoedingen, onder voorwaarden, beschikbaar.