FC Groningen domineert in de Euroborg en wint met 4-1 van Jong AZ

nieuws

FC Groningen won in de eerste thuiswedstrijd van 2024 met 4-1 van Jong AZ. De wedstrijd gaf tevens podium aan nieuwkomer Rui Mendes die zijn debuut kon maken in de Euroborg. Met deze drie punten breidden de groen-witten hun ongeslagen reeks uit naar 13 wedstrijden.

Twee maanden geleden wist de Trots van het Noorden al overtuigend over de jongelingen van AZ heen te walsen. De 0-5 overwinning was voor de FC tot nu toe tevens de grootste zege van het seizoen. Vanavond start de FC met een bijna identieke opstelling aan de wedstrijd, terwijl Jong AZ het probeert met een compleet omgegooide basiself.

Vrijdagavond begint nieuwe aanwinst Rui Mendes, overgekomen van FC Emmen, op de bank. De aanvaller is nog herstellende van een knieblessure die hij vorig jaar opliep bij de Emmenaren. Een basisplaats voor de eerste winterse aankoop van de FC zit er dus nog niet in.

Trainer Dick Lukkien moet het tevens doen zonder de niet wedstrijdfitte Kevin van Veen en Laros Duarte, die voor Kaapverdië uitkomt op de Afrika Cup. Leandro Bacuna zit wederom thuis omdat hij na de training een lichte blessure opliep. Hierdoor mag Thijmen Blokzijl voor de tweede keer op rij starten in de basis.

De eerste helft
Al na een kwartier spelen komen de Groningers op achterstand. Alkmaarder Ernest Poku kan zonder moeite richting het doel van Hidde Jurjus bewegen. De aanvaller heeft nog de tijd om achterom te kijken, zoekende naar een teamgenoot die hem kan helpen. Na een versnelling stormt hij zelf eenvoudig richting het doel en laat Blokzijl en Joey Pelupessy achter zich, waarna hij de 0-1 binnenschiet.

Het is duidelijk dat de FC zo snel mogelijk van de achterstand wil terugkomen. Wouter Prins trekt een sprint om de bal binnen te houden bij de achterlijn. De linksback slingert de bal vervolgens voor het doel. De voorzet is op maat voor Johan Hove die de bal met een volley geweldig in het doel werkt.

Nog geen vijf minuten later verdient de Trots van het Noorden een penalty dankzij een Alkmaars armpje tegen de bal. Romano Postema werkt de bal feilloos tegen het net. Daarmee staan de Groningers na bijna een half uur voetballen op voorsprong in de Euroborg.

De grootste kansen om de voorsprong uit te breiden zijn voor Luciano Valente en Jorg Schreuders, maar beide schieten de bal over het doel van keeper Zeggen.

De tweede helft
Na een ietwat rustige start van de tweede helft komen de Groningers op de helft van Jong AZ. Thom van Bergen trekt de trukendoos open en werkt zich langs de verdediging. Van Bergen tikt de bal opzij naar aanvalspartner Postema, die zijn tweede doelpunt van de avond maakt.

Er blijft een aanhoudend Gronings offensief zichtbaar op de grasmat in de Euroborg. Nadat een schot op doel wordt geblokt, komt de bal bijna perfect voor de voeten van Van Bergen terecht. De aanvaller schiet de bal voor de neuzen op de Noordtribune netjes in de benedenhoek.

Ruim een kwartier voor tijd wordt het spel stilgelegd voor een debutant. De Euroborg applaudisseert wanneer Rui Mendes voor het eerst het veld betreedt in het groen-wit van FC Groningen. De aanvaller komt in het veld voor Jorg Schreuders.

De FC is nog een aantal keren gevaarlijk voor de goal van Jong AZ, maar het vijfde doelpunt mag niet vallen.

Na 90 minuten mag de Euroborg juichen voor de 4-1 overwinning. Daarmee stijgt de FC, met één wedstrijd minder gespeeld, naar plek vijf van de Keuken Kampioen Divisie. Over een week is het tijd voor de volgende wedstrijd. Dan speelt FC Groningen uit tegen FC Dordrecht.