Twee aanhoudingen na Pro-Palestinademo op Hoofdstation

nieuws
Foto via Politie.nl

De politie heeft donderdagavond twee personen aangehouden na afloop van een Pro-Palestina demonstratie op het Hoofdstation.

De twee demonstranten werden in de boeien geslagen, omdat ze een ambtenaar in functie hadden beledigd.

De in eerste instantie vredige demonstratie begon om 18.00. De ‘sit-in’, die wekelijks op meerdere Nederlandse stations plaatsvindt na het oplaaien van het Israëlisch-Palestijns conflict in oktober, werd onrustig nadat de demonstranten werd gevraagd te vertrekken. De organisatie van het protest had toen ook al opgeroepen om weg te gaan.

Demonstranten vinden politie-optreden ‘onderdrukking’

Volgens de demonstranten verliep de demonstratie vreedzaam, totdat agenten vroegen op te houden met het schreeuwen van leuzen als ‘Israël is een terreurstaat’ en ‘Israël terroristen’. Toen de demonstranten dit weigerden en doorgingen met de leuzen, zouden agenten een man en vrouw (die met hun kinderen bij het protest waren) hebben aangehouden.

“Het incident van gisteren laat echter zien dat hun democratie-idealen plotseling verdwijnen als het gaat om vreedzame demonstranten die het Palestijnse volk steunen”, laat Groningen for Palestine weten in een reactie. “Dit flagrante vertoon van hypocrisie en racisme kan niet genegeerd worden.”

Politie: ‘Agenten werden uitgescholden, demonstranten bleven strafbaarheden plegen’

De politie leest het incident anders. De demonstranten zouden voorbijgangers en reizigers lastig hebben gevallen en bespuugd. Daarom kwam een tiental agenten naar het station om de demonstratie te beëindigen.

De demonstranten zouden de agenten specifiek hebben uitgemaakt voor fascist, racist en terrorist. “De verstoorde openbare orde op het station van Groningen en de strafbare feiten die werden gepleegd (o.a. beledigingen) hebben gemaakt dat de medewerkers van de NS en de politie hebben opgetreden om de openbare orde te herstellen”, laat woordvoerder Thijs Damstra weten namens de politie. “Dit gebeurde vrijwel gelijktijdig met het beëindigen van de demonstratie door de organisator zelf. De aanwezigen zijn meerdere keren gevorderd het perron te verlaten, maar een aantal van hen wilde dat niet.”

Volgens Damstra vormden de agenten vervolgens een linie en werden de demonstranten, met behulp van de wapenstok, van het perron naar het voorterrein van het station begeleid: “Tijdens het begeleiden bleven de demonstranten strafbare feiten plegen en zijn twee verdachten voor het beledigen van de politie aangehouden. Een man en vrouw, beiden 42-jaar oud, werden na verhoor heengezonden.”