Politie arresteert acht zogeheten geldezels

nieuws
Foto: Axelle B via Publicdomainpictures.net

De politie heeft de afgelopen dagen acht mensen aangehouden die als zogeheten geldezel gefungeerd hebben.

Dat houdt in dat zij hun bankrekeningen tegen betaling door criminelen hebben laten gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. De rekeningen worden vooral gebruikt bij het oplichten van mensen. De geldezels maken zich zo schuldig aan het witwassen van geld. Volgens de politie zijn de geldezels zelf ook vaak financieel de klos, want zij moeten het geld aan de gedupeerden terugbetalen als ze betrapt worden.

Het gaat om veertig aangiftes. De acht arrestanten, zes mannen en twee vrouwen, variëren in de leeftijd van 20 tot 47 jaar en komen allemaal uit Groningen. Sommige zaken houden verband met elkaar en enkele anderen staan op zich. Enkele verdachten krijgen een geldboete, anderen moeten zich voor de rechter verantwoorden.