Nieuw luchthavenbesluit Eelde laat langer op zich wachten; nog meer vertraging niet uitgesloten

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Het vaststellen van een nieuw luchtvaartbesluit voor Groningen Airport Eelde gaat er niet voor het eind van volgend jaar zijn. De aanvragen van een besluit zijn met een paar maanden vertraagd, onder meer omdat de luchthavens meer tijd nodig hebben voor milieuonderzoeken. Demissionair minister Harbers sluit meer vertraging niet uit.

Ook voor de luchthavens van Rotterdam en Maastricht zijn nieuwe luchthavenbesluiten nodig. In zo’n luchtvaartbesluit staat wat er op en bij een luchthaven wel en niet mag. De Raad van State bepaalde begin vorig jaar dat deze besluiten er voor 31 december 2024 moeten liggen.

Maar volgens demissionair minister Harbers gaat dat niet lukken. Volgens Harbers heeft dat onder andere te maken met een moeilijke, nieuwe rekenmethode voor geluidbelasting en afstemming met regionale overheden. “Het traject op weg naar de luchthavenbesluiten blijft inhoudelijk, bestuurlijk en politiek complex”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. “Verdere vertraging is niet uit te sluiten.” Harbers wijst ook naar de luchthavens zelf en regionale overheden om zoveel mogelijk te doen om de vertraging te beperken.