Raadsfracties vragen inzet tegen uitbreiding Eelde: ‘Gemeente moet stemmen bezorgde Glimmenaren versterken’

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

De gemeente Groningen moet zich actief gaan inspannen om een toename van het aantal vliegbewegingen van en naar Groningen Airport Eelde tegen te gaan. Dat vinden de gemeenteraadsfracties van GroenLinks, de Stadspartij 100% voor Groningen en de Partij voor de Dieren.

De drie raadsfracties willen met de oproep opkomen voor inwoners van Glimmen die zich zorgen maken over de uitbreidingsplannen van de luchthaven. Het is, zo stellen de bezorgde partijen, geen geheim dat vliegveld Eelde bezig is met uitbreidingsplannen. Concreet zou dit gaan om een verruiming van de uren waarin er van en naar de luchthaven gevlogen mag worden.

Dit zou ertoe leiden dat er meer vliegtuigen over de gemeente Groningen passeren. ‘Zeer onwenselijk’, aldus de drie raadsfracties. “Tijdens een gesprek tussen massaal opgekomen inwoners van Glimmen en omgeving en functionarissen van de luchthaven gaven inwoners luid en duidelijk aan dat ze zich niet gehoord voelen. Op die avond niet, maar ook meer in het algemeen niet”, vertelt raadslid Hans Sietsma (GroenLinks). “ Wij vinden dat de gemeente hun stemmen moet versterken.”

“Naast geluidsoverlast zijn er zorgen over de uitstoot die het gebruik van loodhoudende brandstoffen veroorzaakt”, gaat Mariska Sloot (Stadspartij 100% voor Groningen) verder. “De school in Glimmen houdt inmiddels al rekening met overvliegende vliegtuigen als het gaat om buitenspelen door kinderen.” “We zijn vooral bang dat het vliegveld zich tevergeefs uitbreidt en de inwoners van een rustig dorp vervolgens alsnog met overlast zitten,” besluit PvdD-raadslid Terence van Zoelen

De gemeente moet de inbreng van bewoners gaan gebruiken om zich hard te maken voor de bezorgde Glimmenaren zodra de uitbreidingsplannen formeel op tafel liggen, vinden de drie partijen. De fracties hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college.