Stadjers krijgen cel- en taakstraffen voor rol in gewapende drugsbende

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Zes mannen en een vrouw uit Groningen en Emmen werden vrijdag veroordeeld voor hun aandeel in een aantal professionele hennepkwekerijen in Noord-Duitsland en Nederland. Een aantal bendeleden hoorde jarenlange celstraffen tegen zich uitspreken voor harddrugshandel, witwassen en verboden wapenbezit.

De Groningse leden van de drugsbende kwamen er genadig vanaf. Zij hoeven niet terug de cel in. De rechtbank houdt het voor alle verdachten, op twee mannen uit Emmen na, bij celstraffen gelijk aan het voorarrest of voorwaardelijke gevangenisstraffen. De twee Emmenaren moeten wel lang in het cachot: 62 maanden en 48 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De rest van de bende kreeg wel taakstraffen opgelegd.

Daarnaast werden een man en een vrouw verbeurd verklaard ter waarde van respectievelijk 85.000 en 45.000 euro. Ook plukt de rechtbank een aantal verdachten van flinke winsten door de drugshandel. Er moeten geldbedragen tussen een halve ton en een miljoen euro worden terugbetaald.

Na anonieme melden en gekraakte telefoonberichten kwam de politie de bende in februari op het spoor. Na invallen werden  hoeveelheden contant cash en hennep en meerdere vuurwapens gevonden. Uit onderzoek blijkt dat de bende hennep kweekte op vijf plekken in Duitsland, waarmee miljoenen euro’s werden verdiend.