Boomwachters op de bres voor eiken, lindes en dennen bij Raadhuisplein in Haren: ‘Ondenkbaar dat Stad van plan is ze te verwijderen’

De bouw van winkels, appartementen en een parkeerplaats moet niet betekenen dat vierentwintig ‘monumentale’ eiken-, linde- en dennenbomen bij het Raadhuisplein in Haren tegen de vlakte gaan. De Boomwachters Groningen zijn woensdag een petitie gestart om de verwachte kap van de bomen tegen te houden.

Naast de petitie, die hier te vinden is, stonden de Boomwachters vrijdagmiddag te flyeren in het centrum van Haren. Daarmee hoopt de actiegroep een hausse aan bezwaren richting het Stadhuis te krijgen en daarmee de bomengroep te behouden.

Op het Haderaplein, naast het Raadhuisplein in het centrum van Haren, moet een complex komen met op de begane grond winkels en daar bovenop vier woonlagen. Voor de aanleg van een parkeerplaats moeten daarom hoogstwaarschijnlijk 24 bomen worden gekapt.

Wethouder Rik van Niejenhuis maakte de plannen in juni bekend, nadat vorige plannen sneuvelden na verzet van omwonenden. Van Niejenhuis liet toen al weten de beslissing ‘met buikpijn’ te hebben genomen. Er wordt nog wel onderzoek gedaan naar de kap van de bomen, om te weten te komen of echt alle bomen weg moeten.

Maar de Boomwachters springen nu alvast op de bres om de kap te voorkomen. Via een petitie en een aanstaande flyeractie hoopt de actiegroep de bomen op en rond het Haderaplein te behouden. “De bomen zijn tussen de 30 en 80 jaar oud en hebben ecologisch gezien een grote waarde”, vertelt Kristin McGee van de Boomwachters Groningen.  “De gemeente verkondigt gekoesterde en essentiële bomen te beschermen en om alleen natuur-inclusieve architectuur te bevorderen. Maar dit is precies het tegenovergestelde van deze visie, allemaal voor het economische gewin van ontwikkelingsmaatschappijen en bouwbedrijven om de waarde van onroerend goed te verhogen.”