Vakbonden voeren actie bij corporaties na verlopen ultimatum

De vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie hebben deze donderdagmorgen actie gevoerd bij woningcorporatie Nijestee. Er waren ongeveer tachtig actievoerders.

De bonden hadden een ultimatum gesteld aan Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. Daar kwam vlak voor het verstrijken van het ultimatum een negatieve reactie op. De vakbonden kondigden daarop acties aan. Volgens de bonden leidt het loonbod van Aedes niet eens tot koopkrachtbehoud voor de meerderheid van de werknemers. Ze eisen zo’n 13 procent meer loon.

Janneke Waage, cao-onderhandelaar FNV. ‘De werknemers zijn boos en de actiebereidheid is groot. Ze vinden het onbegrijpelijk wat er nu gebeurt. Er wordt al jarenlang niet écht naar de signalen van medewerkers geluisterd. De mensen zijn het zat.’

Robbin Heins van CNV Vakmensen: ‘Corporatiemedewerkers lopen qua koopkrachtherstel mijlenver achter bij de rest van Nederland. Maar naar de bonden luistert Aedes niet. Dus kunnen we niet anders dan in actie komen.’
Een nieuwe cao moet over een maand ingaan en geldt dan voor circa 28.000 medewerkers.