Stadjer op sterfbed krijgt geen straf voor jarenlang seksueel misbruik stiefdochter

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Een 54-jarige man uit Groningen werd woensdag schuldig bevonden aan seksueel misbruik van de dochter van zijn vrouw. De man krijgt echter geen straf opgelegd, omdat de Groninger terminaal ziek is en op zijn sterfbed ligt.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden woensdagmiddag.

De rechtbank volgt met het achterwege laten van de straf de aanbeveling van het Openbaar Ministerie. Het OM bracht de zaak wel voor de rechter, omdat een veroordeling een vorm van erkenning is voor het leed van het slachtoffer. De rechtbank stelde wel dat, als de man niet terminaal ziek was geweest, er een jarenlange celstraf zou zijn opgelegd. De rechter deed vervroegd uitspraak (normaal zit er twee weken tussen de inhoudelijke behandeling en de uitspraak), omdat de veroordeelde woensdag begint aan palliatieve sedatie.

De Stadjer werd veroordeeld voor seksueel misbruik van de dochter van zijn vrouw. Het misbruik vond plaats tussen het veertiende en achttiende levensjaar van het slachtoffer. De veroordeelde stelde zelf dat het slachtoffer en hij een goede relatie hadden en dat er ook vanuit het meisje initiatief werd genomen. De rechtbank oordeelde echter dat er vanwege het grote leeftijdsverschil geen gelijkwaardige relatie was en dat de stiefdochter afhankelijk was van de Stadjer.