Apotheek in Stad verwacht volgend jaar geen volledige vergoeding medicijnen voor VGZ-verzekerden, SP vraagt minister om duidelijkheid

nieuws
Foto: Kravaivan11 via Pixabay

Een apotheek in de stad Groningen heeft aan haar patiënten laten weten dat verzekerden van VGZ volgend jaar mogelijk problemen krijgen bij de vergoeding van medicijnen. Onacceptabel, vindt het Groningse SP-Kamerlid Jimmy Dijk.

Het voormalige Groninger raadslid heeft vragen gesteld aan minister Kuipers over de onderhandelingen tussen verzekeraar VGZ en een aantal apotheken. Eén van de getroffen apotheken in Stad heeft inmiddels een bericht naar patiënten gestuurd, waarin staat dat zij vanaf volgend jaar zelf moeten betalen voor hun medicijnen. Ze moeten vervolgens zelf met VGZ uitzoeken of deze medicijnen naderhand worden vergoed. Ook zou de vrijstelling van het eigen risico voor een aantal soorten zorg vervallen. RTV Noord liet vorige week al weten dat meer apotheken denken dat het probleem volgend jaar speelt voor VGZ-verzekerden.

VGZ sprak de beweringen van de apotheken vorige week echter tegen bij RTV Noord. De verzekeraar claimt nog tot 2025 een contract te hebben met de apotheken en heeft zelfs een melding gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit, vanwege de mail van de apotheek.

Als de beweringen van de apotheken klopt, zou dat tegen het zere been zijn van de SP. De partij van Dijk wil af van het eigen risico en eigen betalingen bij de apotheek. “Dit door de markt veroorzaakte gehakketak over contracten en wel of niet medicijnen leveren is funest voor patiënten.”, stelt Dijk. De SP wil vooral dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor de patiënten. “Patiënten worden nu ongerust gemaakt door deze berichten. VGZ wordt nu boos op de apotheek, maar daar hebben patiënten weinig aan.”

Dijk roept Kuipers op, middels schriftelijke vragen, om in gesprek te gaan met VGZ en de apotheken om ervoor te zorgen dat de onzekerheid voor patiënten snel wordt weggenomen.