Raadsfracties willen volksbuurten behouden in Stad: ‘Mix van sociale huur en koop tegen tweedeling in samenleving’

nieuws
Foto Ecco van Oosterhout. Pepergasthuis

Prestatieafspraken maken met woningcorporaties om sociale huurwoningen te behouden en dus niet te verkopen. Ook op gewilde plekken als in de binnenstad en de oude volksbuurten daaromheen. Een motie van de PvdA, de SP, de ChristenUnie, de Partij voor het Noorden, GroenLinks en de Partij voor de Dieren moet daarvoor gaan zorgen.

De zes raadsfracties komen met de motie, omdat ze vinden dat in binnensteden en volksbuurten in andere grote steden (Amsterdam en Utrecht) inwoners met een laag inkomen door hoge huren uit het stadshart worden verdreven.

“Een goede mix van sociale huurwoningen en koopwoningen is een belangrijke voorwaarde om tweedeling in de Groningse samenleving tegen te gaan”, vertelt PvdA-raadslid Rico Tjepkema. “Want als je niet meer in dezelfde wijken woont, dan ontmoet je elkaar ook veel minder bij de winkel, op de sportclub of op het schoolplein. We willen in Groningen geen praktijken zoals in Amsterdam en Utrecht waarin in het centrum en in oude volksbuurten vaak helemaal geen sociale huur meer is. De Hortusbuurt moet niet een soort de Pijp worden.”

De gemeente moet daarom afspraken maken met woningbouwcorporaties om verkoop van sociale huurwoningen in de binnenstad en oude volksbuurten tegen te gaan, vinden de fracties. Tjepkema en zijn mede-indieners dienen er woensdag een motie over in tijdens de begrotingsbehandeling. “Door in prestatieafspraken met woningcorporaties vast te leggen dat er ook in de binnenstad en de oude volksbuurten voldoende sociale huurwoningen blijven bestaan, zorgen we voor een goede mix en kunnen Groningers in elke wijk in een betaalbare woning wonen.”