Ondanks flinke stijging bungelt Groningen onderaan lijst qua vermogen van huishoudens

nieuws
Foto: Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Op Rotterdam na hadden Groningse huishoudens het laagste doorsnee vermogen van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gemiddelde vermogen nam wel flink toe.

Een doorsnee huishouden in de gemeente Groningen had in 2022 12.800 euro aan eigen vermogen. Een flinke stijging ten opzichte van de 11.000 euro van het jaar ervoor.

Maar, net als andere studentensteden met relatief weinig koophuizen, bungelt Groningen onderaan het Nederlandse lijstje. Groningen staat qua mediaan vermogen net boven Rotterdam. Zo verklaart ook het CBS de lage score van Groningen: huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en werkenden met weinig inkomen. Ook wordt er veel gehuurd en een eigen huis maakt het doorsnee vermogen een stuk hoger.