Noordlaren noemt berichten over marathon op natuurijs voorbarig

nieuws
Foto Ruben Feiken.

Het heeft nog amper gevroren in Groningen, maar toch liet de KNSB dinsdag weten dat de marathon op natuurijs wellicht deze week gehouden kan worden, waarbij Noordlaren kandidaat is. IJsvereniging De Hondsrug in het dorp noemt de berichten voorbarig.

“Als je denkt dat we nu druk zijn op de baan met voorbereidingen, dan moet ik je toch teleurstellen”, vertelt Jan Geert Veldman van de ijsvereniging. “Het is op dit moment rond de 2 graden, en wellicht dat het komende nacht licht kan vriezen. Maar dat is nog geen reden om aan de slag te gaan. Sterker nog, we hebben eerst ook nog andere werkzaamheden te verrichten. Afgelopen weekend, tijdens de harde wind, is er een boom omgegaan. Die boom heeft op een haar na onze pompinstallatie geraakt. Die boom is inmiddels opgeruimd, maar de baan ligt nog vol blad.”

“Bladeren op de baan”
De bladeren zouden dinsdag opgeruimd worden: “Maar de gemeente heeft laten weten dat voertuig, waarmee ze het blad opruimen, kapot is. Hopelijk is het euvel morgen gerepareerd en kunnen ze met de baanveger aan de slag. En of we als vereniging dan aan de slag gaan, hangt af van de situatie. Natuurlijk houden we de weermodellen in de gaten, maar ik zie het voorlopig nog niet gebeuren. Dat de KNSB dit roept, het is een beetje voor de bühne, denk ik. En misschien kan het wel hoor. Maar dan in het oosten, in de Achterhoek. Ik zie het hier niet gebeuren.”

“Ondergrond is nog warm”
Om een marathon te organiseren moet het namelijk echt winter worden. “Dat het ’s nachts vijf graden vriest, en overdag  twee of drie graden dooit, daar kunnen wij helemaal niks mee. We moeten tot vorstdagen komen. En daarbij moet ook de ondergrond nog afkoelen. Je ziet het vanavond met de sneeuwval. Het blijft even liggen, maar doordat de ondergrond nog warm is, dooit het van onderen weer weg. Dat is op onze baan ook zo.”

“Een marathon op een zaterdagochtend, daar zou ik voor tekenen”
En Veldman heeft nog een verzoekje: “Stel dat het winter wordt hè. Ik zou heel graag een marathon organiseren op een zaterdagochtend. Dan is iedereen vrij en kan iedereen er van genieten. En het geeft ons de tijd en de ruimte om daarna alles weer op te ruimen. Van die wedstrijden die in alle haast georganiseerd moeten worden op bijvoorbeeld dinsdagochtend … het is leuk, maar niet iedereen kan er bij zijn. En voor ons als vereniging is geld verdienen ook belangrijk. Eventueel een avondwedstrijd mag ook, maar het is dan onoverzichtelijker.”