Kleinzoon Frits Zernike schenkt microscoop uit familiearchief aan RUG: ‘Blij dat ik de sleutel nog had’

nieuws
Foto via Rijksuniversiteit Groningen

Frits Zernike kleinzoon van de gelijknamige Groninger wetenschapper en Nobelprijswinnaar, schonk vrijdagavond een microscoop uit het familiearchief aan het Universiteitsmuseum. Demissionair minister Dijkgraaf nam de microscoop officieel in ontvangst in het Academiegebouw.

Voorafgaand aan de Publieksdag van zaterdag was er vrijdag een symposium op verschillende RUG-locaties met diverse lezingen over Zernike. Het is dit jaar precies zeventig jaar geleden dat de natuurkundige zijn Nobelprijs kreeg voor diens uitvinding: de fasecontrastmicroscoop.

Vrijdagavond gaf Frits Zernike, de Amerikaanse kleinzoon van de Nobelprijswinnaar, een lezing over zijn opa in het Academiegebouw. Na de lezing kreeg de RUG, via demissionair minister Dijkgraaf, een fasecontrastmicropscoop uit het familiearchief van Zernike overhandigd. Kleinzoon Frits grapte: “Ik was blij dat ik de sleutel nog steeds had!”

Frits Zernike (1888 – 1966) kreeg op 4 november 1953 de Nobelprijs Natuurkunde, voor zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop. Dit instrument maakt het mogelijk om cellen en bacteriën te bekijken terwijl ze nog in leven zijn. Voor het eerst kon het proces van celdeling onder de microscoop worden bestudeerd. De uitvinding van Zernike betekende daarom een doorbraak voor de medische en biologische wetenschappen.

Publieksdag

Zaterdag kan ook het publiek meevieren dat het zeventig jaar geleden is dat Frits Zernike de Nobelprijs voor de natuurkunde won. Dat gebeurt met 70 microscopen op 70 plekken in de provincie, waarmee bezoekers hun eigen objecten kunnen bestuderen. In onze gemeente kan dat in het Museum aan de A, bij de Jonge Onderzoekers, in het Universiteitsmuseum, het LeRoy wijkhuis in Lewenborg, in het bezoekerscentrum aan het Reitdiep, het Kerkje  in Engelbert, de Biotoop en de Hortus in Haren, en in de korenmolen Wilhelmina in Noorderhoogebrug. Ook de centra van elektronenmicroscopie van zowel UMCG als RUG zijn geopend voor aangemelde bezoekers.

De microscoop die vrijdagavond werd overhandigd in het Academiegebouw is zaterdag te zien in het Universiteitsmuseum.

De RUG maakte twee weken terug het onderstaande filmpje over de viering van Zernike’s Nobelprijsjubileum: