Gemeente Groningen installeert ethische commissie rond digitale technologie

nieuws
Foto: Geert van Duinen voor Gemeente Groningen

Gevraagd en ongevraagd advies geven over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), algoritmen en sensoren. Daar moet de nieuwe ethische commissie voor data en technologie binnen de gemeente Groningen voor gaan zorgen.

De gemeenteraad vroeg eind 2021 om de instelling van een dergelijke commissie. De commissie bestaat uit experts op het gebied van technologie, data en algoritmes. Daarnaast zijn ook commissieleden aangesteld rond inclusie, diversiteit en discriminatie. Dat is nodig, zo stelt de gemeente, omdat onder andere de toeslagenaffaire heeft laten zien dat zelfs computersystemen niet altijd neutraal zijn en soms verkeerd werken. Een ervaringsdeskundige rond de toeslagenaffaire en een ethische hacker zijn daarom ook lid van commissie, die binnenkort met haar eerste advies komt. In dit advies gaat het over hoe de gemeente data inzet om vast te stellen of inwoners terecht een uitkering ontvangen.

De gemeente stelt inwoners actief te willen betrekken bij de vraagstukken die de commissie krijgt voorgelegd, bijvoorbeeld door sessies hierover te organiseren. “Ook moet het voor inwoners, organisaties of bedrijven mogelijk zijn vraagstukken bij de commissie aan te dragen”, zegt wethouder Philip Broeksma, verantwoordelijk voor de ICT binnen de gemeente. “Op deze manier probeert de gemeente de samenleving meer grip en zeggenschap te laten krijgen over de gevolgen van nieuwe digitale technologieën.”