Geëmotioneerde Dennis Ram neemt afscheid van gemeenteraad: “Mijn missie was nog niet af”

nieuws
Dennis Ram (PVV) Foto: Danja de Jonckheere

Fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV heeft woensdagavond afscheid genomen van de gemeenteraad. Ram gaat verder als Kamerlid in Den Haag.

Ram werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 verkozen als raadslid. “Dat het zo zou gaan, dat had ik niet durven dromen”, vertelt Ram in zijn slottoespraak. “Ik had niet verwacht dat ik benoemd zou worden als Kamerlid, en ik had ook niet verwacht dat we bij de verkiezingen van vorige week de tweede partij van Groningen zouden worden. En ik realiseer me dat het vorige week niet voor iedereen een leuke avond was. Maar geloof me: als partij hebben wij acht verkiezingsnederlagen op rij geleden. Wij weten hoe het voelt.”

Burgemeester Koen Schuiling (VVD): “Van kleinste naar grootste fractie”
De politicus stond bij de Tweede Kamerverkiezingen op plaats 26. Toen de lijst werd opgesteld leek dat niet een verkiesbare positie te zijn. Burgemeester Koen Schuiling: “Van de kleinste fractie in de raad, ga je nu naar de grootste fractie in de Kamer. Je verhaal leest als een jongensboek. Iets dat je in je stoutste dromen niet voor kunt stellen, en nu gaat het toch gebeuren. En daarmee ben je al het derde raadslid dat in deze raadsperiode naar Den Haag vertrekt (Julian Bushoff, GroenLinks-PvdA, en Jimmy Dijk, SP, gingen Ram deze periode voor, red.) We kunnen stellen dat Groningen een mooie kweekvijver, een broedplaats is, voor politiek talent.”

“Je was erg actief in de wijken en dorpen”
Schuiling: “Toen je aantrad vertelde je dat we moesten waarschuwen als je met meel in de mond zou praten. Dat is nooit aan de orde geweest. Op je eigen manier heb je gestalte gegeven aan je raadslidmaatschap. Je was erg actief in de wijken en dorpen, en de vele contacten die je hebt met bewoners, zagen we hier in de raad terug. Je was actief op veel onderwerpen: de energielabels, het casino, de overlast in alle mogelijke vormen, de misstanden in de vastgoedwereld, de reclamebelasting. De voorstellen die je indiende hadden niet altijd succes. Het kopen van de kerncentrale in het Emsland ging niet door. Maar er zijn wel veel moties aangenomen, die je mede hebt ingediend. En dat tekent je. Je stelde je constructief op. Je zocht de samenwerking. Ook in het presidium en in de auditcommissie.”

“Politiek als therapie”
“En je hebt afscheid genomen met een succes. Tijdens de vorige raadsvergadering werd een motie van jou unaniem aangenomen waarbij het huiselijk geweld wordt aangepakt. Door de onderwerpen die die avond op de agenda stonden, sneeuwde dit succes een beetje onder, daarom breng ik het nu alsnog in herinnering. We hebben je leren kennen als een open raadslid. Waarbij je je ook als mens presenteerde. Toen je in de raad begon toen zei je dat politiek ook een stukje therapie is. De politiek heeft jou geholpen om over hobbels heen te komen. (Ram kreeg na zijn studie te maken met pleinvrees, red.) Echter zonder al te veel spanningen lukte het jou om een toespraak te houden voor honderd mensen. Je hebt laten zien dat persoonlijke verandering mogelijk is. Dat als je echt iets wilt, dat je angsten kunt overwinnen. En daarmee ben je een voorbeeld voor veel mensen.”

Dennis Ram: “Ik had mijn draai gevonden in de raad”
Ram is hoorbaar onder de indruk van de lofzang: “Ik voel me overdonderd door alle mooie woorden. De afgelopen week heb ik ervaren als een rollercoaster. Het was overweldigend. Ik wil iedereen bedanken voor de felicitaties en de samenwerking de afgelopen jaren. Ik had echt mijn draai gevonden hier in de gemeenteraad, en ik heb ook het gevoel dat mijn missie nog niet af is. Mijn plek gaat ingenomen worden door Kelly Blauw. Zij heeft haar sporen verdiend in de partij, en in haar heb ik een waardig opvolger. Ik hoop dat zij net zo warm ontvangen gaat worden als dat ik ontvangen ben.”

“Bedankt”
De politicus geëmotioneerd: “Ik wil alle fracties bedanken voor de samenwerking. maar ook de griffie en de wethouders. De afgelopen jaren heb ik vaak kopjes koffie met de wethouders mogen drinken om daarmee onderwerpen aan te dragen. Ik wil het gemeentebestuur daar echt voor bedanken voor die mogelijkheid. Dat was heel fijn.”