FC Groningen domineert tegen Jong AZ en wint comfortabel met 0-5

FC Groningen doet wat het moet doen en wint maandagavond met 0-5 van Jong AZ. Nadat er vrijdagavond thuis tegen FC Eindhoven na lange tijd weer eens werd gewonnen in de Keuken Kampioen Divisie, waren de Groningers erop gebrand om wederom met de winst naar huis te gaan. Ondanks de winterse omstandigheden op het trainingscomplex in Wijdewormer wist de FC de wedstrijd te domineren en drie punten binnen te slepen.

FC Groningen beschikte voorafgaand aan de wedstrijd tegen de jonge Alkmaarders over een volledig fitte selectie. Voor de tegenstander was dit een compleet ander verhaal. Een deel van de selectie speelt dinsdag in de Youth League en het eerste elftal van AZ kampt met een aantal blessures, waardoor de beloften ook daar hard nodig zijn.

De basiself van FC Groningen bleef ten opzichte van de vorige wedstrijden ongewijzigd. Hoofdtrainer Dick Lukkien koos er onder andere voor om aanvoerder Leondro Bacuna, die in de vorige wedstrijd met een invalbeurt zijn rentree maakte na een blessure, niet te laten starten.

Eerste helft
Beide ploegen willen graag en laten elkaar voetballen. Toch speelt het spel zich voornamelijk op de helft van Jong AZ af. In de 9e minuut speelt Thom van Bergen de bal kort en laag voor het doel. De pass bereikt Jorg Schreuders die de bal vervolgens keurig in de benedenhoek schuift. De FC komt op 0-1 voorsprong in Wijdewormer.

Door onhandig balverlies van de Alkmaarders zijn de Groningers dichtbij de 0-2. Schreuders komt in de 23ste minuut in de zestien van jong AZ aan de bal. In plaats van zelf te schieten kiest hij ervoor om de bal af te geven op Thom van Bergen. De keeper zit er tussen en het blijft 0-1. Kort daarna is de tegenstander weer slordig aan de bal. Schreuders speelt de bal hard over de grond voor het doel langs, maar niemand weet er tegenaan te lopen.

In de 32ste minuut verdient FC Groningen een corner. Wouter Prins brengt de bal voor het doel. Met het hoofd legt Marvin Peersman de bal voor de voeten van Luciano Valente die hem in het doel schiet. Een verdiende 0-2.

Ook na de derde keer aftrappen blijven de Groen-Witten druk zetten. Zowel Postema en Hove krijgen mooie kansen, maar schieten de bal beiden net naast. In de 41ste minuut krijgt Johan Hove weer ruimte en schiet van buiten het strafschopgebied op doel. De keeper laat de bal uit zijn handen vallen, maar er is niemand in de buurt voor een rebound.

Jong AZ komt één keer gevaarlijk dicht bij het doel van de Groningers. Door een te korte terugspeelbal van Peersman weet Reverson de bal te onderscheppen en op snelheid richting het doel van de FC te bewegen. Voordat de aanvaller van AZ weet te schieten, onderschept Marco Rente de bal kundig. FC Groningen speelt de eerste helft gecontroleerd uit.

Tweede helft
Vlak na het begin van de tweede helft krijgt Valente de kans om voor de neus van een uitverkocht uitvak de 0-3 te maken. Via een lange bal krijgt de middenvelder de bal in de voeten en kan hij richting het doel bewegen. Valente kan schieten, maar hij werkt de bal ruim over.

FC Groningen geeft de beloften van AZ in het begin van de tweede helft meer ruimte om te voetballen dan in de eerste 45 minuten. Na 64 minuten voetballen beweegt Rente langs de zijlijn naar voren met een dribbel. Uiteindelijk is het Romano Postema die de bal voor de ogen van 180 meegereisde supporters in het doel schiet.

Nadat een harde knal van Hove nog wordt aangeraakt, verdienen de Groen-Witten een corner. In de 66ste minuut wordt deze binnen gewerkt door Radinio Balker. De spelers vieren de 0-4 uitbundig met de supporters.

Richting het eind van de wedstrijd speelt de ingevallen Määttä de verdediger van Jong AZ uit aan de rand van de zestien. De verdediger geeft de bal voor en Thom van Bergen maakt de 0-5.

Vlak voor het laatste fluitsignaal komen de jonge Alkmaarders nog dichtbij het Groningse doel. Reverson weet tot een schietkans te komen, maar keeper Hidde Jurjus stopt de inzet en weet de nul te houden.

Daarmee winnen de Groen-Witten met 0-5 van een Jong AZ dat tot vanavond ongeslagen was in eigen huis. FC Groningen is nu elfde. Vrijdagavond is het alweer tijd voor de volgende wedstrijd: dan komt nummer tien VVV-Venlo op bezoek in de Euroborg.