Extra toezicht op loslopende honden buiten aangewezen gebieden in Noorderplantsoen

nieuws
Foto: Priit Kallas from FreeImages

De gemeente Groningen gaat de komende tijd extra toezicht houden op honden (en hun bezitters) in het Noorderplantsoen.

Uitlaters van niet-aangelijnde honden buiten het losloopgebied (de loslooproute en de drie losloopvelden) kunnen de komende periode toezichthouders verwachten in het park. Afgelopen week stond de gemeente nog met een koffiekar bij het losloopgebied aan het Noorderplantsoen om hondenbezitters te wijzen op de regels.

Begin dit jaar ontstond er ophef over de loslooproute in het Noorderplantsoen. De gemeente is van plan om een deel van de loslooproute in het plantsoen te sluiten, omdat met name Paviljoen Zondag en bewoners van de Grachtstraat veel overlast zouden hebben van de honden. De maatregel zorgde voor veel protest bij hondenbezitters die het Noorderplantsoen gebruiken om hun dieren uit te laten. Daarop besloot het college om de maatregel voorlopig niet uit te voeren.

Of de gemeente de komende weken meteen gaat handhaven tegen hondenbezitters met losse viervoeters buiten de losloopgebieden is niet bekend. Dat kan in principe wel. Een losse hond buiten een losloopgebied kan een baasje honderd euro kosten. In een verboden gebied (los)lopen met een hond, bijvoorbeeld rond de centrale vijver in het Noorderplantsoen en bij Zondag kan zelfs 150 euro kosten.