Een wandeling door de tijd voor bezoekers door tijdelijk kunstwerk op Nieuwe Markt

nieuws
Foto: Siese Veenstra voor Kunstpunt Groningen

Steigerbuizen en hout met daarin de afdruk van een 18e-eeuws theehuis, een verlicht voetpad en een appelboom. Op de Nieuwe Markt in Groningen is tijdens festival Let’s Gro het tijdelijke kunstwerk ERF van kunstenaar Robbert van der Horst te bezoeken. Woensdag werd de laatste hand gelegd aan het kunstwerk. Vrijdagmiddag wordt ERF officieel geopend.

Beeldend kunstenaar Robbert van der Horst maakte de installatie voor het Let’s Gro-festival, dat komende vrijdag begint. Voor ERF liet Van der Horst zich inspireren door de historische, geografische en sociale geschiedenis van de Nieuwe Markt.

“Er zijn weinig plekken in Groningen waar zoveel is gegraven, gesloopt en gebouwd en dat laat sporen na”, vertelt Van der Horst. “De Nieuwe Markt is anderhalve meter hoger dan eeuwen geleden, je loopt daar op de resten van gesloopte gebouwen, huisafval, aarde en mest. Bijzonder is dat een deel van de markt meer dan 800 jaar onbebouwd is gebleven, tot de aanleg van een parkeergarage in de jaren 70. Ik speel met de verschillende lagen en betekenissen van de locatie, waardoor ERF zowel een archeologische vindplaats als een bouw- en ontmoetingsplaats is.”

Van der Horst werd geholpen bij de opbouw van ERF door een vijftiental jongeren uit Groningen. ERF is van 3 t/m 5 november 2023 van 10.00 tot 22.00 uur te bezoeken tijdens Let’s Gro. Het grootste deel van de installatie wordt, na Let’s Gro, hergebruikt. De boom krijgt naderhand een plek in de stad en de steigers staan straks weer opgebouwd rond een huis verderop.