Brandweerlieden maken zich zorgen over PFAS in bluskleding

nieuws
Illustratieve foto - Bronbestand via brandweer.nl

Brandweermensen maken zich zorgen over PFAS-chemicaliën. De stoffen die voorkomen in rook en blusschuim blijken ook in bluskleding te zitten. Het effect daarvan op de gezondheid is onbekend. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag dinsdag.

Aan brandweerlieden is nooit verteld dat hun werkkleding een risico kan vormen voor hun gezondheid. In de pakken zitten veel PFAS-chemicaliën verwerkt. Deze chemicaliën kunnen loslaten wanneer je in zo’n pak aan het werk bent. Vooral in de zomer, als je bijvoorbeeld als brandweervrijwilliger in korte broek en T-shirt een bluspak aantrekt, en er direct contact is tussen huid en bluspak. Wanneer je gaat zweten kan je huid de stoffen opnemen. Eenmaal in je lichaam bindt PFAS ontzettend snel aan een eiwit in je bloed, waardoor het direct door je hele lijf zit.

Strenge protocollen
De Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers maakt zich zorgen. Dat de stoffen in de werkkleding verwerkt zitten, is bij hen pas sinds kort bekend. Men pleit daarom voor een goed onderzoek naar de effecten van PFAS op de gezondheid van brandweermensen. “We willen zeker weten of onze beschermingsmiddelen ons ook voldoende beschermen. Of dat we daar iets anders op moeten verzinnen”, aldus woordvoerder Marcel Dokter van de vakvereniging. De Raad van Brandweercommandanten vindt dat echter niet nodig. Zij stellen dat er strenge protocollen zijn op het gebied van hygiëne. Werkkleding en brandweerhelmen worden na een inzet gereinigd, en brandweermensen douchen na een uitruk, zodat de besmetting wordt verwijderd.

Amerika
Toch staat de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers niet alleen. Ook vakbond FNV maakt zich zorgen en dringt aan op een goede gezondheidsmonitoring bij brandweerlieden. Zij willen graag dat brandweermensen periodiek getest gaan worden op bloed, adem en urine. Daarbij wordt er ook gekeken naar Amerika. Uit onderzoek daar blijkt dat in het bloed van Amerikaanse brandweermensen teveel PFAS zit. De levensverwachting van brandweermensen is daar jaren korter dan van een gemiddelde Amerikaan.

PFAS
PFAS zijn een groep van chemische stoffen die worden gebruikt in een breed scala aan producten, waaronder antiaanbakpannen, waterafstotende kleding, brandblusschuim en voedselverpakkingen. Ze zijn zeer persistent in het milieu en kunnen zich ophopen in het lichaam, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.