Bevriezen rente op studieschuld blijkt onmogelijk voor volgend jaar

nieuws
Foto: ingezonden

Het bevriezen van de rente op de studieschuld voor ‘pechgeneratie’-studenten op 1 januari is technisch onhaalbaar. Dat schrijft demissionair minister Dijkgraaf vrijdag aan de Tweede Kamer. Op z’n vroegst zou dat pas in 2026 kunnen.

De Tweede Kamer stemde een week geleden in met een motie, die de regering maande om de rente op de studieschuld voor komend jaar te bevriezen. De bevriezingen zou dan moeten worden betaald uit een verlaagde belastinkorting voor expats, die Kamerlid Pieter Omtzigt vorige week succesvol amendeerde.

Te kort dag en wetswijziging nodig

Maar in de motie (die de regering kan negeren, een amendement niet) om de rente volgend jaar te bevriezen, werd eigenlijk al gesuggereerd dat deze maatregel onmogelijk voor 1 januari doorgevoerd kon worden. Dat blijkt nu ook het geval, aldus Dijkgraaf: “Dit vraagt namelijk grote aanpassingen van de systemen van DUO, die op zijn vroegst per 1 januari 2026 gerealiseerd zouden kunnen worden. (..) Bovendien zou deze rentemaatregel vereisen dat de Wet studiefinanciering 2000 vóór 1 januari 2024 gewijzigd zou moeten zijn. Ook dat is niet realistisch gelet op de zeer korte periode tot die datum.”

Dijkgraaf gaat de motie voor de bevriezing van de studierente voor ‘pechstudenten’ nu breder onderzoeken, in samenhang met de motie van Pieter Omtzigt.

‘Moeilijke boodschap om te slikken’

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert vrijdagmiddag teleurgesteld, maar enigszins begripvol: “(Oud-)studenten hadden eindelijk goede hoop dat ze financieel ademruimte kregen”, aldus ISO-voorzitter Demi Janssen. “Het nieuws dat de rente op studieleningen voorlopig niet omlaaggaat vanwege juridische en technische uitvoerbaarheid, is een moeilijke boodschap om te slikken. We hopen dat de nieuwe Tweede Kamer straks met een plan van aanpak komt om deze groep alsnog tegemoet te komen”