Waterschade zorgt voor kapotte liften in Tasmantoren: ‘Helft bewoners moet weekend traplopen of thuisblijven’

nieuws
Foto: 112 Groningen

Er is een grote lekkage in de kelder van de Tasmantoren in Oosterhoogebrug. Daardoor doen de liften in één van de ‘poten’ van de toren het niet en zit er voor een deel van de bewoners niks anders op dan een weekend lang traplopen.

Terwijl incidentenfotograaf Martin Nuver van 112 Groningen veertig meter omhoog klimt naar zijn woning vertelt hij: “Door waterschade in de kelder is de elektriciteit in de algemene ruimtes van ‘Toren A’ vrijdagmiddag rond half vier uitgevallen. Daardoor doen en alleen de noodverlichting en de net opgehangen kerstversiering in de hal het nog. Ook de pompen in de kelder doen het niet, maar hiervoor is inmiddels een noodpomp neergezet. Verder staat ook de buitendeur open en gaat niet meer dicht. Vrijwilligers bewaken deze ingang tot het euvel is verholpen.”

In de appartementen zelf doen de kachels en elektriciteit het nog wel, benadrukt Nuver. Maar voor de bewoners die de deur uit willen zit er niks anders op dan traplopen. Een heel weekend lang. “Mij lukt het nog wel, maar naar halverwege de toren is wel erg veel trappen lopen”, puft Nuver. “Veel erger is het voor bewoners die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Zij kunnen het hele weekend geen kant op en moeten thuisblijven.”

Ook de hulpdiensten krijgen het moeilijker, besluit Nuver: “Ze zijn inmiddels op de hoogte van het probleem met de lift. Maar als iemand in nood de toren uit moet, zit er niks anders op dan via de brandgang de trap nemen. Ze moeten dan 21 verdiepingen naar beneden met een speciale evacuatiestoel.”

Update 23-10-2023 12.00 uur:

De liften in de Tasmantoren werken weer. Een monteur heeft het euvel in de kelder van het appartementencomplex weten te herstellen. Nuver laat weten dat het weekend geen ernstige problemen heeft opgeleverd.