ISO wil renteplafond op studieleningen: ‘Financiële onzekerheid leidt tot kopzorgen bij studenten’

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Als het aan het Interstedelijke Studentenoverleg (ISO) ligt, wordt er een plafond gezet op de rente op studieleningen. De organisatie vreest onzekerheid bij studenten, nu duidelijk is dat de rentes op studieleningen komend jaar vervijfvoudigen.

Het Financieel Dagblad liet zondag weten dat het verwacht dat de rente op studieleningen volgend jaar stijgt van 0.46 procent, naar 2,55 procent. Een vervijfvoudiging van het rentebedrag. Onacceptabel, vindt ISO-voorzitter Demi Janssen: “Met de stijging van het collegegeld, het niet verlengen van de koopkrachtmaatregel op de basisbeurs voor uitwonende studenten en nu deze verwachte rentestijging krijgen studenten te maken met de ene na de andere financiële klap.”

Het rentepercentage wordt ieder jaar vastgesteld op basis van het rentetarief op de Nederlandse staatsobligaties. Wanneer een student afstudeert, wordt de rente van dat jaar voor 5 jaar vastgesteld. Voor studenten die in 2024 afstuderen zou dit betekenen dat ze vijf jaar te maken krijgen met dit hoge rentepercentage. Daarom pleit het ISO nu voor een renteplafond op studieleningen. Janssen: “Studenten moeten ieder jaar een lootje trekken voor met welk rentepercentage ze te maken gaan krijgen. In tijden waarin de boodschappen duurder worden, de huren stijgen en het collegegeld alsmaar toeneemt, leidt deze financiële onzekerheid tot nog meer kopzorgen bij studenten. Een renteplafond biedt studenten meer zekerheid en voorkomt het risico op torenhoge rentepercentages.”