Herdenking Kristallnacht dit jaar zonder stille tocht vanwege situatie in Midden-Oosten

De herdenking van de Kristallnacht in Groningen begint dit jaar niet met een stille tocht. Het Comité Kristallnachtherdenking Groningen stelt dat de situatie in het Midden-Oosten daar de aanleiding voor is.

De herdenking zou volgende week zondagmiddag, net als ieder jaar, beginnen met een stille tocht die naar de synagoge in de Folkingestraat leidt. Maar anders dan in voorgaande jaren wordt dit jaar geen stille tocht gehouden.

“Het Comité wil niet het risico lopen dat iemand de stille tocht verwart met een demonstratie rondom de huidige situatie in het Midden-Oosten”, schrijft het comité op de website van de Synagoge Groningen.

Rest programma gaat door

De herdenking begint nu in de Synagoge zelf, waar Manja Pach de herdenkingslezing zal verzorgen. Daarnaast is er muziek en dragen leerlingen van het H.N. Werkman Stadslyceum gedichten voor.

Kristallnacht

De Kristallnacht die in de nacht van 9 op 10 november 1938 in Nazi-Duitsland plaatsvond, is het begin geweest van de Holocaust in Europa. Tijdens deze nacht werden in heel Duitsland op grote schaal Joodse bezittingen vernield. Vooral scholen, synagogen en winkels moesten het ontgelden. Naar alle waarschijnlijkheid vielen er meer dan 200 doden en werden bijna 30.000 Joden gevangen genomen en gedeporteerd naar interneringskampen.