Hanzehogeschool ziet rode cijfers en moet miljoenen bezuinigen

nieuws
Foto: Sicco Haring

De Hanzehogeschool moet 15 miljoen euro bezuinigen. Demografische ontwikkelingen en gestegen salariskosten zijn de belangrijkste oorzaken. Daarover schrijft het Dagblad van het Noorden.

Om het tekort op te vangen gaat de instelling interen op de reserves. De helft van het bedrag haalt men uit deze pot. De andere helft moet op tafel komen door efficiënter te gaan werken en door medewerkers die met pensioen gaan. De Hanzehogeschool verwacht niet dat er gedwongen ontslagen gaan vallen. Dat de hbo-instelling rode cijfers ziet komt omdat het aantal studenten afneemt. Uit landelijke cijfers blijkt dat na een jarenlange stijging het aantal studenten afneemt. Op de Hanzehogeschool studeren op dit moment 30.000 studenten, rond 2030 zullen dit nog 27.000 zijn.

Minder studenten betekent ook minder geld van het ministerie. Volgend jaar krijgt een instelling 9.700 euro per hbo-student. Maar ook deze rijksbijdrage gaat de komende jaren omlaag. Ondertussen stijgen de salariskosten, waarbij de salarissen voor de 4.000 medewerkers dit jaar met ongeveer tien procent zijn gestegen. De Hanzehogeschool meldt dat de bezuinigingen niet ten koste zullen gaan van de kwaliteit van het onderwijs.