Groningse taal klinkt zondag in Amsterdam op drukst bezochtste kerkdienst van het jaar

nieuws
Foto: Onzehans - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62172879

De Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam zal zondag bomvol zitten. Voor de zeventiende keer vindt daar dan een ‘Grunneger Dainst’ plaats. Een kerkdienst in de Groningse streektaal.

De eerste editie werd in 2007 gehouden. “Sindsdien wordt de dienst jaarlijks bezocht door honderden mensen uit Amsterdam en wijde omgeving, om zich daarmee weer even met Groningen verbonden te voelen”, laat de organisatie weten. De voorganger is Harry Donga. Het thema van de kerkdienst is ‘Wat n brummels’. “De dienst zal gaan over de wonderlijke ontmoeting van Mozes bij de brandende braamstruik, zoals dit beschreven wordt in Exodus 3. De liederen, Bijbellezingen, de gebeden, wat samen de liturgie wordt genoemd, zal in het Gronings zijn.”

Aan de dienst werken verschillende Groningers mee. Marlene Bakker reist bijvoorbeeld af naar Amsterdam om samen met Reyer Zwart muziek te laten horen van haar nieuwe album ‘Oaventuren’. Christiaan de Vries, die onder andere aan het Prins Claus Conservatorium heeft gestudeerd, speelt tijdens de dienst op het orgel. En er is een rol weggelegd voor Fieke Gosselaar van het Centrum Groninger Taal en Cultuur, die tijdens de dienst zal vertellen over een nieuwe online cursus Gronings. Daarnaast is in het gebouw een expositie te zien van kunstenaar Geurt Busser.

De dienst begint om 10.30 uur en is hieronder live te volgen: