Financiële positie van de provincie Groningen ‘is gezond’

nieuws
Foto Andor Heij

De financiële positie van de provincie Groningen is gezond. Dat blijkt uit de begroting voor 2024 die het college van Gedeputeerde Staten heeft gepresenteerd. De provincie kan volgend jaar ruim 540 miljoen euro besteden. 

“Zo stellen we geld beschikbaar voor erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap in de hele provincie en ondersteunen we Groningen Airport Eelde”, laat gedeputeerde Bert Schmaal weten. “Daarnaast investeren we in het verbeteren van de leefbaarheid en brede welvaart om de kwaliteit van leven voor inwoners te verhogen. En als provincie zorgen we natuurlijk ook voor betere bereikbaarheid in dorpen en steden met het aanleggen en onderhouden van wegen en fietspaden, zoals de doorfietsroutes, en betaalbaar openbaar vervoer.” De begroting is sluitend.

Ondanks de gezonde positie van de provincie, zijn er wel meer onzekerheden dan eerder. Dit komt bijvoorbeeld door de extra taken die de provincie uitvoert voor de grote opgaves en waarvoor de rijksoverheid nog niet duidelijk heeft gemaakt hoeveel geld er beschikbaar is. Daarnaast is nog niet bekend hoeveel geld de provincie uit het Provinciefonds ontvangt. Het Provinciefonds geeft subsidies vanuit de overheid aan provincies, waardoor zij hun taken kunnen uitvoeren.

Het grootste gedeelte van het geld zal worden uitgegeven aan bereikbaarheid. Dit gaat om een bedrag van bijna 233 miljoen euro. Er zal ook groot deel van de begroting gaan naar natuur, milieu en cultuur en maatschappij. De begroting wordt op 8 november besproken in de Provinciale Staten.