Diverse hulpmiddelen voor slechtzienden uitproberen tijdens de Oogdag

oogochtendshow
Foto: Zoetnet via Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

Voor mensen met een oogaandoening of visuele beperking wordt zaterdag 21 oktober de Oogdag georganiseerd door de Oogvereniging Groningen-Drenthe. Het evenement begint om 13.00 in het Van der Valk Hotel vlak bij het transferium van Hoogkerk.

‘We kunnen niets meer voor u doen.’ Mensen die slechter gaan zien of zelfs blind worden, zullen deze woorden bekend voorkomen. Speciaal voor deze doelgroep organiseert de Oogvereniging een dag waarop verschillende verenigingen en specialisten samenkomen om problemen rondom slechtziendheid te verzachten. Daarom hebben we Geert de Breucker van de Oogvereniging in de studio.

Hulpmiddelen uitproberen

‘In de eerste plaats hebben we een beurs met hulpmiddelen’, vertelt de Breucker die zelf ook slechtziend is. ‘Maar mensen weten niet allemaal wat er mogelijk is. Er is spraaktechnologie, geavanceerde loepen, toestelletjes die tv-ondertitels voorlezen en gesproken boeken. Daarnaast hebben we ook een programma met lezingen en workshops over visuele beperkingen. Als je minder ziet, heb je vaak minder energie. De vraag is hoe je dan je dag indeelt. En hoe ga je op emotioneel vlak het verlies van zicht verwerken?’

Tijdens de Oogdag zijn alle relevante organisaties aanwezig die iets voor slechtzienden betekenen. De meeste hulpmiddelen die bezoekers kunnen uitproberen, worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Geert de Breucker was te gast tijdens de OOG Ochtendshow: