Levend erfgoed in de schijnwerpers: komend weekend veel activiteiten Open Monumentendag

nieuws
Foto Ecco van Oosterhout. Pepergasthuis

Tientallen kerken, molens, gasthuizen en gebouwen in de gemeente Groningen openen komend weekend hun deuren tijdens de Open Monumenten Dag.

Thema van deze dag, of eigenlijk dagen, is ‘Levend erfgoed’. Daaronder verstaan we de tradities en gebruiken die kenmerkend zijn voor een regio, zoals de taal, volksverhalen, ambachten, eten en drinken, dieren- en plantengewassen en jaarlijkse vieringen, zoals Groningens Ontzet.

Er is voor jong en oud van alles te zien en beleven. Naast het bezoeken van monumenten kunnen belangstellenden luisteren naar verhalenvertellers, flitslezingen en mini-concerten, een tijdelijke tentoonstelling bezoeken en meedoen aan een stadswandeling. ‘In de gemeente Groningen zijn 86 monumenten die deelnemen aan Open Monumentendag’, vertelt Esdert Glazenburg van het Groningse comité. 

Voor sommige activiteiten moet gereserveerd worden. Het gehele programma is te vinden op de website http://www.openmonumentendag.nl/groningen.

Ook ondergrondse monumenten te bezoeken

De gemeente Groningen organiseert zaterdag ook de Ontdekdag water, riool en toekomst. Deze dag valt bewust samen met de Open Monumentendag, want sommige rioolgemalen zijn ook monumenten. Bezoekers kunnen afdalen in een rioolbuis in het Kattendiep en er doorheen lopen. Ze kunnen ook zien hoe het water dat je thuis doorspoelt, wordt gezuiverd in Garmerwolde. Verder openen de rioolgemalen aan het Damsterdiep en de Kastanjelaan de deuren en kunnen bezoekers op de Grote Markt zien welke maatregelen daar worden genomen om wateroverlast te voorkomen.

Esdert Glazenburg, lid van het comité, was te gast tijdens de OOG Ochtendshow: