Groninger Museum krijgt woensdag tien foto’s van Erwin Olaf; werken tot en met zondag te zien bij Kunstpunt (update)

Wethouder Kirsten de Wrede overhandigt woensdag foto’s van de deze week overleden Erwin Olaf aan het Groninger Museum. Tot en met komende zondag zijn de werken te zien bij Kunstpunt Groningen.

Fotograaf Erwin Olaf kreeg in 1992 een opdracht van de gemeente Groningen. Puur toevallig schenkt de gemeente de serie, getiteld ‘De tafel van 10’, volgende week woensdag aan het Groninger Museum. Wethouder De Wrede overhandigt de foto’s aan museumdirecteur Andreas Blühm.

Olaf fotografeerde dertig jaar geleden 150 Groningers in het Grand Theatre. De tien foto’s die werden uitverkoren tonen tien Groningers, allen getooid met een lange puntneus. De foto’s kwamen later in het depot van de gemeente terecht, en werden kortgeleden opgedoken door Kunstpunt Groningen, het stedelijke centrum voor beeldende kunst.

Het Groninger Museum had voor volgend jaar een expositie met werk van Erwin Olaf gepland. Het museum heeft vrij veel werken van hem, en woensdag komen er dus tien bij. De fotograaf overleed woensdag onverwacht, op 64-jarige leeftijd.

‘Nacht-le-ven’ van Edwin Olaf (via Kunstpunt Groningen)

Werken tentoongesteld bij Kunstpunt Groningen (update)

Voor de overdracht van de werken aan het museum organiseert Kunstpunt Groningen een tentoonstelling van ‘De tafel van 10’ in haar onderkomen aan de Trompsingel. “Direct nadat we het nieuws over zijn overlijden vernamen, hebben we de koppen bij elkaar gestoken”, vertelt Paula Lambeck, directeur van Kunstpunt. “We hbben besloten dat we met dit eerbetoon aan Erwin Olaf het publiek de gelegenheid willen geven deze prachtige serie te zien.”

Het unieke Groninger werk uit de beginjaren van Erwin Olaf is vanaf vanaf morgen (vrijdag) te zien in het gebouw van Kunstpunt Groningen. Kunstpunt Groningen is deze week open van 12.00 tot 17.00 uur.