Veertien nieuwe lestoestellen voor vliegschool Eelde

nieuws

KLM Flight Academy, met Groningen Airport Eelde als basis, heeft veertien nieuwe lestoestellen besteld. Deze moderne exemplaren zijn stiller en zuiniger dan de huidige toestellen.

De twaalf eenmotorige en twee tweemotorige toestellen zijn besteld bij de vliegtuigbouwer Diamond in Oostenrijk, en gaan de complete oude vloot vervangen. De investering kost de KLM tussen de 7 en 8 miljoen euro. De vliegschool op Eelde is een dochter van de KLM.

De nieuwe toestellen maken minder geluid en zijn zuiniger in brandstofgebruik dan de huidige exemplaren. Ze vliegen op kerosine, in tegenstelling tot de huidige toestellen, die vliegen op het loodhoudende AvGas. Daardoor stoten ze minder CO2 uit. Ze worden vanaf begin volgend jaar gefaseerd geleverd.

De vliegschool levert jaarlijks ongeveer 60 piloten af. De huidige lestoestellen zorgen regelmatig voor klachten bij omwonenden.