Nationale wespentelling duurt week langer vanwege slecht weer (update)

nieuws
Foto: Ralph via Pixabay

Afgelopen weekend vond de tweede nationale wespentelling plaats. Maar vanwege het slechte weer heeft de Wespenstichting besloten om de telling met een week te verlengen.

De telling zou eigenlijk tot en met zondag duren, maar volgens de Wespenstichting waren de weersomstandigheden dit weekend zo slecht dat de resultaten een onbetrouwbaar beeld kunnen geven. Daarom roept de stichting deelnemers op om het deze week nog eens te proberen. De Nationale Wespentelling is daarom verlengd tot zondag 3 september.

De wespentelling heeft als doel om in kaart te brengen welke wespensoorten er in ons land zijn, en waar ze zoal gezien worden. Mensen die mee willen doen wordt gevraagd om dagelijks een half uur lang bij te houden welke wespen, of welke op wespen lijkende insecten, men ziet. De resultaten kunnen doorgegeven worden via deze website. Op de pagina is ook een telformulier en verdere informatie te vinden.

‘Vreemd weer zorgt voor ander wespenbeeld’

Vorig jaar werd bij de eerste editie de ‘bij’ als vaakste geteld, vertelt Sjoert Fleurke van de Wespenstichting: “In de top drie van vorig jaar was ook de nummer drie geen wesp. Dat was namelijk de zweefvlieg. Op plaats twee stond de limonadewesp.” Desondanks kijkt Fleurke reikhalzend uit naar de resultaten van de telling: “Door de vreemde weersomstandigheden dit jaar zien we al een heel ander beeld dan vorig jaar, op basis van de meldingen en vragen die wij krijgen. Dat zien we ook aan het aantal vlinders dat we dit jaar zien, en we zijn dan ook reuze nieuwsgierig welke impact het weer heeft op zowel het aantal, als de soorten wespen in ons land.”

“Sommige insecten nemen het uiterlijk van de wesp over”
Want gaat de Aziatische hoornaar een plekje krijgen in de top drie? En hoe doen de Franse veldwesp en de limonadewesp het in ons land? En hoe komen de bij en de zweefvlieg nu ineens in de resultaten van een wespentelling terecht? “Er zijn veel mensen die tijdens de telling er achter komen dat wat ze zien helemaal geen wespen zijn”, laat Nathan Veenstra van de Wespenstichting weten. “Er zijn nogal wat insecten die het uiterlijk van de wesp hebben overgenomen, waarmee ze hun vijanden misleiden. Dit natuurverschijnsel noemen we mimicry. Onder andere zweefvliegen leiden zo niet alleen hun natuurlijke vijanden, maar ook veel mensen om de tuin.”