Museumtentoonstellingen met LGBTQIA+ bril op tijdens Queertour in Groninger Museum

Afgelopen woensdag vonden de eerste activiteiten al plaats, maar op deze vrijdag gaat Pride Groningen echt beginnen. In het Groninger Museum konden belangstellenden een kijkje nemen bij de verschillende tentoonstellingen in een speciale Queer-tour.

De Queertours zijn er de hele maand augustus, maar de rondleidingen zijn speciaal voor vrijdag en zaterdag omgetoverd tot een speciale ‘Pride-editie’. Tijdens de rondleidingen bezoeken belangstellenden de tentoonstellingen Unzipped en Nymphenburg, waarbij tourgidsen de exposities toelichten vanuit een LGBTQIA+ perspectief.

Tijdens de tour staan inclusie, diversiteit, solidariteit en identiteit centraal. “Daarbij gaat het bijvoorbeeld om samenwerking met kunstenaars die zich ook identificeren als queer”, licht Eric de Groot, ontwikkelaar van de Queertour, toe. “Maar het gaat ook over dingen die de Rolling Stones hebben gedaan om bij te dragen aan een meer open kijk op seksualiteit.”

Peter is één van de deelnemers van de tour. Hij is zelf niet zo’n Rolling Stones fan. “Maar om de queer-elementen er uit te halen, vind ik erg leuk”, vertelt hij. “De manier waarop Mick Jagger zich kleedde, bijvoorbeeld. En dat betrekken op de huidige situatie met Harry Styles. Leuk om te ontdekken!”

“Het is leuk om vanuit een ander oogpunt te kijken naar de materie om je heen”, vertelt Jet, die ook meedoet aan de tour. “Ik ben zelf ook een regenboogje, dus ja: ik heb hier interesse in.”

Ook zaterdag zijn er nog Queertours in het Groninger Museum. Dat is ook de enige dag waarop de rondleidingen in het Engels worden aangeboden. Kaartjes kopen gaat via de website van het museum.