Groninger toxicoloog Touw waarschuwt voor dodelijke drug ’tranq’

nieuws
foto: permanently scatterbrained / Flickr.com

Toxicoloog prof. Daan Touw van het UMCG waarschuwt in de Telegraaf voor de levensgevaarlijke drug ’tranq’. De drug zorgt in Amerika maandelijks voor duizenden doden.

De ‘zombiedrug’ tranq heeft na de Verenigde Staten nu ook Europa bereikt. In België zijn inmiddels de eerste gevallen bekend, dus dreigt het ook Nederland te bereiken. Gebruikers raken geheel van de wereld en schuifelen door de straten van veel Amerikaanse steden. Tussen augustus 2021 en augustus 2022 zijn er volgens de Amerikaanse drugswaakhond DEA al meer dan 70 duizend mensen aan overleden.

Tranq is volgens Touw een spierverslapper, een verdovingsmiddel voor grote dieren. De combinatie met de pijnstiller fentanil zorgt voor zeer sterke effecten, zoals spierverslapping met als gevolg verlamming van de ademhalingspieren. Je bloeddruk daalt, je hartslag gaat omlaag en je bloeddoorstroming vertraagt. Een wond zal minder goed of helemaal niet genezen, waardoor huid kan afsterven. Gebruikers hebben dan ook vaak heftige wonden, aldus Touw.