Vlog Em Mor! – CGTC lanceert wedstrijd voor jongeren rond vloggen in het Gronings

nieuws

Aan de Pervinzioale Schriefwedstried, de jaarlijkse schrijfwedstrijd van het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), is dit jaar een speciale jongerenactie gekoppeld. Onder de titel ‘Vlog Em Mor!’ roept het CGTC jongeren op vlogs in te sturen waarin zoveel mogelijk Groningse taal verwerkt is.

Deelnemers maken alleen of in een groepje van maximaal vijf jongeren een vlog rondom het thema ’t Spookt Doar’ en proberen daarin zoveel als ze kunnen Gronings te verwerken, zowel gesproken als geschreven. Volgens het CGTC hoeven de vlogs niet honderd procent in het Gronings en ook niet foutloos. Voor de vloggers die hulp nodig hebben met de Groninger taal alvast een tip: kijk op www.woordwaark.nl voor een online woordenboek vol Groninger woorden.

De deadline voor de vlogs is op 29 oktober. Wie de vlogs via eigen socials wil delen, kan dat doen via de hashtags #VlogEmMor, #tSpooktDoar of #Grunnegs. In de eerste week van november gaat de jury de inzendingen beoordelen. De vlogs worden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit Grunnfluencer TikTok Tammo (Johannes Peetsma), directeur van RTV Noord Nina Nomden en Rixt Galama – een scholier met liefde voor de Groninger taal.

Dan kan ook het publiek stemmen op hun favoriete Grunneger vlog. De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking is op het festival GRN, wat op 18 november plaatsvindt in het Kielzog Hoogezand. De prijzen die de winnaars krijgen worden na de zomer bekend gemaakt.

Op de website van CGTC zijn een uitgebreide uitleg over de Vlog Em Mor!-opdracht en tips voor het maken van een vlog te vinden.