Sterrenkundige Jeffrey Bout: de zomerdriehoek en het International Space Station

oogochtendshow

De sterrenhemel is voor veel mensen erg interessant. En dat geldt zeker voor sterrenkundige Jeffrey Bout. Iedere eerste dinsdag van de maand komt hij bij ons in de studio om te vertellen over wat er komende maand aan de Groningse sterrenhemel te zien is. 

‘Als het donker wordt, is het leuk om de zomerdriehoek op te zoeken’, vertelt Bout. Dit zijn de eerste drie sterren die aan de sterrenhemel verschijnen. De planeet Venus is al maanden zichtbaar, maar daar komt een einde aan over twee maanden. Jupiter en Saturnus komen steeds vroeger op aan de hemel.

Ruimtestation en Zuidlaren

Het International Space Station (ISS) is deze maand zichtbaar in de avond. ‘Om de paar maanden is er ongeveer een week dat hij goed te zien is.’ Op woensdag 19 juli is het ISS vanuit Groningen het beste te zien om één minuut voor half elf ‘s avonds. 

In Zuidlaren is een festival op 7 en 8 juli. ‘Op de zaterdagavond ga ik daar mensen meenemen om sterren te kijken’, vertelt Bout. Hij zal zelf zijn sterrenkijker meenemen zodat de mooiste objecten aan de sterrenhemel zichtbaar worden.  

Sterrenkundige Jeffrey Bout was te gast tijdens de OOG Ochtendshow: