Raad van State: vuurwerkshow rond concerten Rammstein mag doorgaan

nieuws
Foto: Ogidya via WikiMedia Commons (CC 4.0 SA)

Het vuurwerkspektakel rond de optredens van de band Rammstein in het Stadspark mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend bepaald.

De Duitse hardrock band Rammstein treedt donderdag- en vrijdagavond op in het Stadspark. De Raad van State boog zich over de vergunning voor het vuurwerk tijdens de concerten. De Stichting Natuurbeschermingswacht uit Meppel liet eerder deze week weten het niet eens te zijn met de vergunning van de provincie om vuurwerk af te steken.

De Stichting vroeg daarom aan de rechtbank om de vergunning voor dit vuurwerk in te trekken. De rechtbank heeft het verzoek om de ontbrandingsvergunning te schorsen doorgestuurd naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat die bevoegd zou zijn om hierover een oordeel te vellen.

Het hoogste rechtscollege van het land heeft dus nu geoordeeld dat het vuurwerk mag doorgaan. De impact van de vuurwerkshow is niet zodanig dat deze verboden moet worden. De belangen voor de organisatie van het concert zijn groter dan de belangen van Natuurbeschermingswacht, aldus de Raad van State.

De Groninger rechtbank kijkt deze middag naar de vergunningen die de gemeente Groningen voor de concerten heeft gegeven. Dan draait het met name om de geluidsnorm. Het gaat onder meer over de natuur- en gehoorschade die de concerten zouden veroorzaken. De gemeente rekte de toegestane ‘geluidsbarrière’ op tot 103 decibel voor Rammstein, terwijl normaal maximaal 100 decibel is toegestaan.