Jaar cel en tbs geëist tegen Stadjer (19) voor gewelddadige overval aan De Boeg

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat een negentienjarige man uit Groningen een jaar in het cachot voor zijn betrokkenheid bij een gewelddadige overval in Lewenborg. De openbaar aanklager eiste dinsdag ook een gedwongen tbs-behandeling voor de jonge Stadjer.

Dat meldt RTV Noord dinsdagmiddag.

De overval aan de Boeg in Lewenborg vond vorig jaar plaats op de zaterdagavond 15 januari. Het eveneens negentienjarige slachtoffer uit Stad raakte tijdens de beroving, waarbij werd geschoten op de auto de man in zat, zwaar gewond aan zijn hoofd. Deze jongeman werd na het incident door getuigen naar een politiebureau gebracht.

Het OM wil de verdachte veroordeeld zien voor poging tot afpersing. Poging tot moord of doodslag is voor het OM minder makkelijk te bewijzen. Daarnaast lijkt het waarschijnlijk dat een minderjarige medeverdachte, die dinsdag achter gesloten deuren voor de kinderrechter stond, het schot loste tijdens de uit de hand gelopen overval.

De jonge Stadjer heeft al meerdere delicten achter zijn naam. Vanwege zijn opgroeien in het criminele circuit wil het OM dat de verdachte Groninger een behandeling krijgt. Ook zijn oudere broer was verdachte in deze zaak, maar het OM heeft onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid. Naast de celstraf en de gedwongen behandeling wil het OM ook bijna een halve ton schadevergoeding van de Stadjer voor de twee slachtoffers, waarvan één door een kogel in zijn gezicht werd geraakt.