Gemeente wil strokartonfabriek De Halm behouden

Het gemeentebestuur gaat de provincie Groningen adviseren om geen sloopvergunning te verlenen voor de voormalige strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk.

De eigenaar van het pand heeft vorige week bij de provincie opnieuw een sloopvergunning aangevraagd. Veel inwoners van Hoogkerk, maar ook enkele erfgoedorganisaties zijn daar fel op tegen. Een petitie tegen de sloop is bijna 1800 keer ondertekend. De gemeente zegt nu, zich maximaal in te spannen om het aanzicht van De Halm te behouden.

Wel stelt het college dat herbestemming van De Halm heel lastig zal worden. Enerzijds omdat het pand in slechte staat verkeert, en herstel heel duur zou worden. Anderzijds ook door de ligging van het hoofdgebouw en het feit dat permanente bewoning niet mogelijk is.

De provincie heeft in ieder geval een half jaar om een besluit te nemen op de sloopaanvraag. In de tussentijd zal de gemeente het hoofdgebouw van De Halm nader laten onderzoeken. De binnenkant kan, vanwege de veiligheid, alleen door een drone bekeken worden.

De petitie is op deze pagina te vinden.