Bedrijf wil vliegtuigsloperij beginnen op Groningen Airport Eelde

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Het bedrijf Necamco heeft, samen met afvalverwerker Omrin, een vergunning aangevraagd bij de gemeente Tynaarlo voor het ‘circulair ontmantelen’ van vliegtuigen op Groningen Airport Eelde. Het bedrijf wil onderdelen van vliegtuigen gaan hergebruiken, zowel voor andere toestellen als voor andere doeleinden.

Necamco wil nagenoeg alle materialen van de vliegtuigen gaan hergebruiken of recyclen. Waardevolle componenten zullen worden weggehaald en, waar mogelijk, worden hergebruikt in andere vliegtuigen. Daarvoor wil het bedrijf ook een werkplaats opzetten om kapotte onderdelen te repareren of reviseren.

Wat er overblijft, moet de basis gaan vormen voor ‘creatief hergebruik’. Necamco, Omrin en hergebruikbedrijf OPNIEUW! denken daarbij onder meer aan mock-up’s voor studenten van de opleiding Luchtvaartdienstverlening, een hotel in de romp van een vliegtuig, of drijvende woonunits. Wat er dan nog overblijft, gaat naar Omrin voor verdere verwerking. De organisaties willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en studenten in gaan zetten bij het nieuw op te richten centrum op Eelde.

Volgens de drie bedrijven is er de komende jaren veel vraag naar milieuvriendelijke ontmanteling van vliegtuigen. Naar schatting zullen de komende twee decennia 12.000 vliegtuigen met pensioen gaan. “De luchtvaart moet verduurzamen, dat is een feit”, vertelt Ron van der Meulen, directeur van Necamco. “Wij moeten allen bijdragen aan het maatschappelijke belang om het proces niet eindig, maar circulair te maken. Om hier samen op Groningen Airport Eelde met partners aan te werken voelt voor ons als zeer belangrijk en relevant.”