Werknemers sociale werkbedrijven gaan volgende week actie voeren tijdens VNG-congres in Stad

nieuws
Foto: Maarten Siepel

Werknemers van sociale werkbedrijven gaan volgende week actie voeren in Groningen. Dat meldt vakbond FNV. Wat er precies gaat gebeuren wil de vakbond nog niet zeggen, maar de acties zijn volgens FNV verbonden aan het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit congres vindt volgende week dinsdag en woensdag plaats in Stad.

De bondsleden eisen tien procent meer loon en meer reiskostenvergoeding. Afgelopen woensdag kwamen al bijna 9.000 werknemers van sociale werkbedrijven bij elkaar in Utrecht voor een groot protest. Dat is volgens de vakbond niet genoeg geweest, dus volgen er nieuwe acties. ‘We voelen ons niet gehoord’, zegt FNV-bestuurder Elanda de Boer. ‘En dus moeten we kennelijk harder gaan roepen.’

De VNG komt volgende week dinsdag en woensdag bijeen in Groningen voor haar jaarlijkse congres. De vakbond grijpt het congres aan voor demonstraties, omdat de Nederlandse gemeenten volgens FNV onterecht naar Den Haag blijven wijzen voor meer geld. De Boer: “We zijn deze ‘kastje naar de muur’-strategie zat en willen daarom komende week de VNG nogmaals wijzen op de discriminatie van werknemers met een arbeidsbeperking.”