’s Wereldse eerste aggregaat voor geparkeerde vliegtuigen op waterstof onthuld op vliegveld Eelde

nieuws
Foto: León van Dorp via Groningen Airport Eelde

Vliegtuigen op Groningen Airport Eelde kunnen binnenkort uit waterstof opgewekte stroom krijgen als ze op de grond geparkeerd staan. Op de luchthaven werd donderdagmiddag de eerste Ground Power Unit (GPU) op waterstof onthuld. Een wereldprimeur, zo stelt het vliegveld.

Zo’n 140 gasten waren aanwezig bij de primeur. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (provincie Drenthe) drukte op de knop voor de openingshandeling van de nieuwe waterstof-GPU. NPO-radiomaker Sven Kockelmann had donderdagochtend de primeur voor de presentatie van het waterstofaggregaat, tijdens een live-uitzending van zijn radioprogramma vanaf de luchthaven.

GPU’s zijn aggregaten die worden gebruikt om vliegtuigen aan de grond van stroom te voorzien. Dat gebeurt op de meeste luchthavens met GPU’s op diesel. Maar Holthausen Clean Technologies uit Hoogezand bouwde er één om, zodat deze op waterstof kan draaien. Nu moet het aggregaat nog worden goedgekeurd, zodat de generator ook daadwerkelijk als stroomvoorziener in een geparkeerd vliegtuig mag worden geprikt.

Bij de presentatie van het aggregaat hoort ook een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waaruit blijkt dat waterstofgeneratoren voor vliegtuigen zorgen voor een flink verminderde uitstoot van broeikasgassen. De onderzoekers concluderen dat oude diesel-GPU’s verantwoordelijk zijn voor tien procent van de totale luchtvaartemissies.

Stelpstra kreeg ook een prijs uitgereikt tijdens het evenement op de luchthaven: de eerste ‘Hydrogen Valley Airport Ambassador-Award’. De bouw van de generator op waterstof past volgens de luchthaven goed bij haar doel om in 2030 het duurzaamste vliegveld van Europa te zijn op het gebied van waterstof.