Poepen voor de wetenschap op festival Lowlands

nieuws
Foto Andor Heij. Toilet

Een groep onderzoekers van het UMCG gaat onderzoek doen naar de invloed van een darmbacterie op iemands temperament. Daarvoor wordt poep van festivalbezoekers op Lowlands onder de loep genomen.

Het onderzoek wordt gehouden vanwege bevindingen bij muizen. Zonder darmbacteriën zijn het angstige beestjes. Wanneer de muizen die bacteriën wel krijgen, worden ze koelbloediger. Maar als muizen bacteriën krijgen van angstige mensen, blijven de muizen ook angstig.

Maar goed onderzoek op de invloed van de darmbacterie op het temperament van mensen ontbreekt. Het zou van nut kunnen zijn voor de behandeling van psychiatrische en neurologische aandoeningen, zoals depressies of de ziekte van Parkinson. De resultaten worden volgend jaar bekend.

De Groninger onderzoekers hopen dat op het Lowlands festival driehonderd mensen mee doen, die een klein schepje uit hun poep halen. Het voordeel is dat zij op een luxe toilet hun behoefte kunnen doen en niet veroordeeld zijn tot een benauwde dixie.