Papiermolentunnel na ruim anderhalf jaar weer open

Na anderhalf jaar aan werkzaamheden ging maandagochtend de Papiermolentunnel weer open. Fietsers en voetgangers kunnen dan weer rechtstreeks vanaf de Rivierenbuurt richting De Papiermolen en de rest van de zuidelijke stadswijken.

Na een welkomstwoord van projectdirecteur Joost van de Beek van Aanpak Ring-Zuid en toespraken van wethouder Philip Broeksma en kunstenares Hadassah Emmerich renden een aantal schoolkinderen richting een uitgestrekt doek. Daarmee verrichten zij de officiële opening van de tunnel. In de tunnel was vervolgens ruimte voor genodigden en omwonenden voor een ontbijtje.

De bouw van de nieuwe Papiermolentunnel begon in november 2021 en de onderdoorgang van de zuidelijke ringweg was daarmee bijna twee jaar dicht.

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Lars Faber

Maar volgens Van de Beek ging daar een lang en complex proces aan vooraf. In eerste instantie stond er helemaal geen tunnel op de tekeningen en later leek het erop dat omwonenden het moesten doen met een brug. “Maar de bewoners hebben de aanleg van een nieuwe tunnel in de aanloop naar het ringweg-project niet losgelaten. Ze hebben ook creatief meegedacht met de architect en daardoor is het gelukt om hier toch een tunnel aan te leggen.”

De Papiermolentunnel is vervangen door een langere variant, die niet alleen onder de zuidelijke ringweg door loopt, maar ook onder de toekomstige verbindingsweg tussen Hereweg en Brailleweg. Om dat te kunnen doen is de nieuwe fietstunnel ook lager aangelegd dan de oude. Daarom wordt ook het kruispunt tussen de Maaslaan en de Merwederstraat lager aangelegd.

“Er was bijna geen mogelijkheid om de wijk uit te gaan”, aldus Ria Ter Veen-Keizer, één van de aanjagers achter de bouw van de nieuwe tunnel. “Ik dacht daarbij niet alleen aan mezelf, maar ook aan de leerlingen van het Gomaruscollege. Zij moeten ook op een veilige manier van een naar de Stad. Maar er is nu ook een goede verbinding met het stationsgebied, waardoor er ook een mooie fietsroute ontstaat. Ik ben blij dat het, ondanks de lange duur, allemaal is gelukt!”

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Rieks Oijnhausen

De nieuwe tunnel is niet alleen een verkeersobject, maar ook een stukje openbare kunst. Hadassah Emmerich ontwierp voor de Papiermolentunnel een reeks van twaalf kleurrijke landschappen (aan beide wanden zes), met daartussen gekleurde stroken:  “Ik vind het spannend wat mensen er van vinden. Het moet zowel fietsers als voetgangers aanspreken. Fietsers gaan er natuurlijk snel aan voorbij en voetgangers kunnen even stil gaan staan. Ik hoop dat beide gebruikersgroepen door het kunstwerk even kunnen wegdromen.”

OOG sprak zondagavond al met omwonenden over de rol die zij speelden bij het behoud van de tunnel.