Nieuwe cao universiteiten nog niet in zicht, maar wel vooruitgang geboekt

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Er is nog geen zicht op een nieuwe cao voor personeel op de Nederlandse universiteiten. Wel wordt er vooruitgang geboekt. Dat laat vakbond FNV weten.

Afgelopen week vond een zesde onderhandelingsronde plaats. “We boeken vooruitgang, maar er is nog onvoldoende resultaat”, meldt het FNV. Dat het langzaam gaat wordt deels veroorzaakt door een ultimatum dat de vakbonden voor het basis- en voortgezet onderwijs aan het kabinet hebben gesteld en nog beantwoord moet worden, met mogelijke gevolgen voor andere onderwijssectoren. Dit proces wil men niet in de wielen rijden. Voor het andere deel heeft het te maken met het ontbreken van goede afspraken in het terugdringen van tijdelijke contracten voor docenten. “Op 28 juni verwachten we voldoende helderheid te hebben op deze punten, waarna we goede afspraken denken te kunnen maken, die we aan de leden voor kunnen leggen.”

Vanwege de hoge inflatie willen de vakbonden, naast vaste banen, ook een flinke loonsverhoging. Daarnaast moet er een oplossing komen voor de hoge werkdruk. De FNV laat weten dat de komende weken op zoveel mogelijk universiteiten informatiebijeenkomsten over de cao worden gehouden.