Naaimachine, masttop en pompankerspil hangen hoog boven Brugstraat

nieuws
Een scheepsmast hangt boven de Brugstraat - Foto via Museum aan de A

Met een hoogwerker en een speciale kraan werd maandagochtend een aantal zware museumstukken uit het Gotisch Huis aan de Brugstraat getild.

Onder meer oude scheepsbalken, houten blokken, een masttop, een pompankerspil en een loodzware naaimachine werden door een verhuisbedrijf uit het Gotisch Huis, één van de oudste panden in de Groningse binnenstad, getild voor opslag. Dit gebeurt in depots van het Museum aan de A, maar ook bij andere musea.

Het gaat om stukken uit de maritieme collectie van het voormalige Noordelijk Scheepvaartmuseum. De grote en zware objecten verdwijnen uit het pand van het Museum aan de A, in de aanloop naar een grote verbouwing van het museum. Daardoor is de vaste maritieme collectie tijdelijk niet te zien.

De verbouwing behelst de vijf historische panden van het museum over de Groninger geschiedenis aan de Brugstraat, de Kleine der A en de Schuitemakersstraat in het A-kwartier. De deels middeleeuwse panden worden aantrekkelijker gemaakt om te bezoeken. Bovendien worden ze duurzamer. Volgend jaar moet deze verbouwoperatie klaar zijn, waarna een deel van de verhuisde collectie terugkeert.