Gemeente wil auto’s weren uit rosse buurt Nieuwstad

nieuws
Foto: Nieuwstad Groningen

De gemeente wil het gebied rond de Gele Loper, tussen het hoofdstation en de Vismarkt, veiliger maken. Zo worden auto’s geweerd uit de rosse buurt van de Nieuwstad.

Het gebied, voor veel mensen de toegangspoort naar de binnenstad, heeft al jaren te lijden onder alcohol- en drugsproblematiek. Ook verblijven er veel daklozen en mensen met een crimineel verleden. Dit vanwege de kleine straatjes, nissen, portieken en minder goede verlichting. De gemeente gaat voor een integrale gebiedsaanpak, die enkele jaren zal duren. De aanpak wordt uiterlijk eind dit jaar gepresenteerd.

De gemeente maakt zich ook zorgen om de diverse kruisingen, zoals bij de Ubbo Emmiusstraat en de kruising Folkingestraat – Vismarkt. Bestuurders die door de Nieuwstad rijden zijn vaak afgeleid door schaars geklede dames achter de ramen. Bovendien kunnen bestuurders vanuit de auto drugs kopen en verkopen, en blijven daardoor anoniem.

Het college denkt aan prettiger verlichting, vergroening en ontmoediging van de auto in het gebied. Voor de korte termijn wil de gemeente van de Nieuwstad tussen de Schoolholm en Haddingestraat een voetgangersgebied maken. Fietsen blijft daar wel mogelijk. Als volgend jaar de parkeergarage dicht gaat, kan de autolus vanaf het Zuiderdiep er uitgenomen worden, zodat alleen nog bestemmingsverkeer passeert.