Flinke toename zonnepanelen in provincie Groningen; Stad blijft achter

nieuws

Het aantal woningen met zonnepanelen in de provincie Groningen is vorig jaar met bijna 27 procent toegenomen ten opzichte van 2021. De gemeente Groningen blijft in dit opzicht achter.

De grootste stijging werd gerealiseerd in de gemeente Pekela. Daar leidde de energiecrisis tot liefst 46 procent meer huizen met zonnepanelen dan een jaar ervoor. De gemeente met het hoogste percentage zonnedaken is Midden-Groningen, met bijna 43 procent. Het blijkt allemaal uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van cijfers van het CBS.

In de gemeente Groningen wekt 23 procent van de woningen eigen stroom op. Dat relatief lage percentage heeft er volgens Zonneplan mee te maken dat deze gemeente relatief veel appartementen kent, waardoor bewoners niet zelf kunnen kiezen voor zonnepanelen, maar afhankelijk zijn van de verhuurder of VvE.